Равногор

Равногор

Карта

 

Равногор се намира на 17 км. от Брацигово. До селцето се стига по асфалтиран и поддържан път, който криволичи и се извива, следвайки формите на терена, през който е прокаран, а движейки се към Равногор човек попада сякаш в безкрнайни букови и борови гори. Равногор е вместен между реките Въча от изток, Стара река на запад, Фотинска от югоизток и Новомахаленска от югозапад. 

Фауната в Равногор е типична за родопската област. Срещат се мечки, лисици, диви свине, зайци, сърни, елени, белки, и златки, яребици, скални орли и др. Растителността е богата и разнообразна. Разпространени са широколистни и иглолистни видове като: бял и черен бор, смърч, дъб, воден габър, дрян, шипка и др. Интерес за туристите представлява и разположеният край Пещера резерват “Купена”, създаден през 1961г. върху площ от 10 864 дка. с цел да се запазят в първичния им вид дървесните и тревистите растителни видове. В него преобладава иглолистна гора на възраст над 150 години, представена изключително от бял бор. 

Равногор е изключително подходящо място за практикуването на различни видове туризъм и най-вече маршрутно-познавателен, ловен, рекреативен, а напоследък и ски. Изградена е ски писта с дължина около 400м. Пистата е обслужвана от влек и има изградена инфраструктура за нощно каране. На разположение на туристите са 2 хотела с много добри възможности за настаняване и хранене.

Равногор е бил поселяван още от древните траки. Затова свидетелстват откритите тракийски гробници в покрайнините на селото. 

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Зимни курорти, Родопи зимни курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved