Говедарци

Говедарци

Карта

 

Курортното селище Говедарци се намира на около 1100 м надморска височина, в предпарковата зона на Национален парк “Рила”, по-специално в подножието на връх Мальовица. Селото е разположено по десния бряг на река Черни Искър и отстои на 66 км южно от София, на 26 км западно от Боровец и на 12 км югозападно от Самоков. 

Климатът е умерен, а планинската природа около селището е много красива и живописна. В Говедарци са съхранени няколко църковни храма и един манастир. Има запазени и три параклиса, разположени в местностите “Мечкарица”, “Тапанковица” и “Изворо”. Курортното селище е отправна точка за маршрути из Рила до: Урдините езера, Седемте Рилски езера, Рилския манастир, връх Мальовица и др. На 2 км югозападно от Говедарци се намира туристическа база от електрифицирани бунгала. През зимата околностите на селото предлагат добри условия за ски спорт.

Около село Говедарци има доста местности с историческо значение свързани с различни събития от миналото или предания и легенди. Тук са оставили следи траки и славяни, преминали са войските на цар Иван Шишман и Самуил, разнасяли са българското слово Паисий Хилендарски и последователите му. Близкият Рилски манастир, неугасващо огнище на българщината в тъмните векове на робството, е бил и остава опора на българщината

В последните години туризма в района на селото се развива активно и привлича много любители на спокойните планински места за почивка, съчетани с възможности за зимни развлечения и ски спортове.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Зимни курорти, Рила зимни курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved