Връх Околчица – Враца

Връх Околчица – Враца

Карта

 

Околчица (познат също като връх Вола) е връх с височина 1048 m във Врачанската планина, в Националния парк “Христо Ботев”, на около 20 км югоизточно от Враца.

На връх Околчица, на 2 юни 1876г. се разиграва последната битка на Ботевата чета. През 1936-1939 г. за увековечаване на подвига на Христо Ботев и неговата чета е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст. В падината Йолковица, естествена канара с издълбан върху нея надпис, бележи лобното място на поета – революционер. То е обозначено на малка скала с надпис: “На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое – жив си ти!”. През 1947 г. кръстът на паметника е заменен с петолъчка. През 1991 г. отново се връща автентичният вид на паметника.

Всяка година на 2 юни в района се провеждат национални тържества в чест на Христо Ботев и всички паднали за свободата на България. На 1 юни пристигат и участниците в националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета по алеята от Козлодуйския бряг и се изгражда цял палатков лагер. Освен Ботевата алея има много други маркирани туристически маршрути. През лятото има редовен автобусен транспорт от Враца, а през останалите сезони – до село Челопек, откъдето са още 8 км. 

Околчица е сред Стоте национални туристически обекта. Печат има в хижа “Околчица”, която се намира на около 300 м от паметника. Ако е затворено, печат на обекта има и в къщата-музей “Баба Илийца” в село Челопек.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Враца, Северозападен, Северозападен 100 НТО, Северозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved