Национален пещерен дом – Луковит

Национален пещерен дом – Луковит

Карта

 

Националният пещерен дом “Петър Трантеев” е изграден през 1981 г. върху варовикова скала в местността Калето на 12 км от Луковит и на 2 км от ж.п. гара Карлуково на ж.п. линията София-Мездра-Варна в Искърския пролом.

Построен за нуждите на научно-проучвателните дейности по спелеология в богатото на пещери, пропасти и понори Карлуковско карстово плато, по-късно той се развива като база за масов туризъм. Разположението и позицията на хижата оставя обитателите с впечатлението, че се намират сред облаците.

Изцяло обновен през 2012г. Пещерният дом е готов да посрещне всеки, който реши за миг да се откъсне от ежедневието и се пренесе в един друг свят – там при “Очите на Господ”. Пътечка, започваща от Пещерния дом, води до големия вход на пещерата Проходна. Сградата на Пещерния дом е уникална със своето разположение – построена е в цепка на скалата, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп. За част от стените е използвана естествената скала. От Пещерния дом се открива гледка към долината на река Искър, както и към пещера Проходна.

Ползва се както от туристи, така и за обучение и семинари за подпомагане научно-проучвателните дейности по спелеология. Особен интерес представлява богатата колекция, събрана от Петър Трантеев, един от основателите на пещерното дело в България.

Сградата е с капацитет 60 места, има туристическа столова, бюфет, учебен кабинет.

Информация

www.npdkarlukovo.wix.com/lukovit

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Ловеч, Северозападен, Северозападен 100 НТО
Отворено постоянно

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved