Къща – музей ”Иларион Макариополски” – Елена

Къща – музей ”Иларион Макариополски” – Елена

Карта

 

В центъра на град Елена, скрит зад дебели каменни дувари, достолепно стои домът музей на Иларион Макариополски, уникален с присъствието си, съсредоточие на духовност, обичано и знаково място за всеки българин.

В него са родени борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син – поетът – сатирик и баснописец Стоян Михайловски. В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище “Напредък”.

Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво на три последователни етапа на застрояване, които не нарушават единното въздействие на постройката. Градена е с комбинация от два материала – камък и дърво, като преобладава дървото. Сградата е двуетажна, с раздвижен обем и живописен външен изглед – големи стрехи, чардаци, решетъчни прозорци.

В приземния етаж са разположени избите, складовете, конюшнята и една стая за живеене. За горния етаж водят две отделни стълби – едната закрита, в западната част, а другата открита – в източната част на къщата. Половината от чардака е заета от повдигнат одър. На него в летните дни е почивало голямото семейство.

В източната част на двора на тази къща се намира Хаджихристовата чешма. По-рано се е намирала на главната улица срещу родната къща на писателя Петко Юрданов Тодоров, но при регулацията на улицата се е наложило да бъде преместена. Строена е през 1754 година от Кара Йоан от Арбанаси, прачичо на Макариополски.  Подновявана е през 1813 година от хаджи Стоян Михальов, баща на Макариополски. В сегашния и вид е поправяна през 1873 година от хаджи Христо, брат на Иларион Макариополски. От там носи името си Хаджихристова чешма. Близо до нея се намира бюст-паметник на Макариополски.

От 1963 година е къща музей, в чиято експозиция се представя уредба на чорбаджийски дом от периода на Възраждането, показваща къде се е стичал животът на фамилията Михайловски. В една от стаите са изложени лични вещи на Стоян Михайловски. Впечатляващи със своята кокетност са гостната стая на къщата, двата чардака, кьошкът.

На първия етаж може да разгледате още експозициите – “Църковно изкуство от периода 17 – 19 век”, “Петко Ю. Тодоров – живот и дело”, както и някои от временните изложби, които се организират периодично.

Намира се на улица „Дойно Граматик” №2 и е част от 100-те национални туристически обекта на България.

Информация

http://visit.elena.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Велико Търново, Музеи, Северен централен, Северен централен 100 НТО
Понеделник - Неделя: 09:00 - 12:00; 14:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved