Язовир Жребчево

Язовир Жребчево

Карта

 

Жребчево“ е язовир на река Тунджа, България. Намира се в красива подпланинска местност. Площта му се простира от градовете Николаево и Гурково (Област Стара Загора) през Община Твърдица до селата Баня и Асеновец в Община Нова Загора (Област Сливен).

Наименуван е на потопеното в него през 1965 година село Жребчево. Построен е през 1959-1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долно Паничерево.

Разположен на 25 км² площ, „Жребчево“ е четвъртият по големина язовир в България, след „Мандра“, „Искър“ и „Студен кладенец”.

В североизточния му край се намира потопената при заливането му църква Св. „Иван Рилски“, която е единствената останка от село Запалня.

Язовирът има много ръкави с удобни за риболов места. Тъй като водата от язовира се използва за напояване, през лятото той се източва значително, което обуславя сезонния характер на риболова (костур, червеноперка, сом). В устието на язовира на река Тунджа се среща също щука.

До бента на язовира са разкрити останки от римска крепост.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Сливен, Стара Загора, Югоизточен, Югоизточен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved