Мостът – Бургас

Мостът – Бургас

Карта

 

Един от символите на град Бургас и любимо място за разходки на бургазлии и гости на града е Бургаският мост. Въпреки че не свързва два бряга, той свързва хората с морето.

the-famous-burgas-bridge-in-the-city-of-burgas1

Навлязъл близо 300 метра навътре в морето, мостът в Бургас привлича туристи отблизо и далеч. Романтиката на моста омагьосва не само с уникалната гледка към безкрайната морска шир, а и пази спомена за многобройни влюбени очи и първи целувки.

the-famous-burgas-bridge-in-the-city-of-burgas

От 22 метровата наблюдателница се разкрива невероятна гледка към мистичния остров “Света Анастасия”. Посетителите може да се разхождат до морето, да усещат хладния морски бриз през горещите летни вечери и да се наслаждават на разходка през вечерта, когато светлините на фенерите трепкат в морската вода.

the-famous-burgas-bridge-in-the-city-of-burgas4

Изграден през 1936г, мостът е бил с метална конструкция, а платформата е била изградена с дървен гредоред. Свързвал се е със специално каменно стълбище, до панорамната алея на Морската градина и морското казино. Височината му е 22 м при гъбката, на 1-я етаж — 6,19 м, на 2-я етаж — 15,3 м на една от платформите.

the-famous-burgas-bridge-in-the-city-of-burgas2

През 80те години на XX век, старият мост е реконструиран с масивна бетонна конструкция. Мостът е и неизменна част от традициите на най-големите български празници – Никулден и Богоявление. Всяка година на Никулден (празникът на град Бургас) моряци хвърлят венци от моста, в памет на загинали моряци и рибари.

the-famous-burgas-bridge-in-the-city-of-burgas3

А на Богоявление се извършва тържествен молебен за здраве и благоденствие-Владиката хвърля ритуално кръста в морето, за който се състезават смели плувци. Вярва се, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. 

Осветлението вечер, превръща визуално моста в самолетна писта.

Фото: Диан Николов 

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Бургас, Югоизточен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved