Плаж Варвара – Царево

Плаж Варвара – Царево

Карта

 

Варвара е малко село, разположено на брега на Черно море в подножието на странджанския връх Папия. То е единственото селище между градовете Царево и Ахтопол. Намира се на територията на Природен парк „Странджа“.

Варвара е известна преди всичко с красивото море. Въпреки че пясъчната ивица е само една и то доста малка, тя е една от най-красивите по нашето Черноморие. Поради отдалечеността си, селото е успяло да запази чистата си природа и кристални морски води. Пясъкът е малко по-едър, но много чист. Селото е обградено от скалисти заливи, подходящи за подводен риболов и гмуркане.

През последните години строителството в този район се засилва, но все още мястото остава далеч от големите тълпи. До плажът се стига по черен път, но мястото е наистина неописуемо красиво. Върху близкия до селото връх Папия има следи от късноантична и средновековна крепост.

Край Варвара се намира и Желязното дърво, направено специално за снимането на филма „Голямото нощно къпане“. Именно това е мястото, където години наред хипарите посрещат Джулая. През първата седмица на септември пък се състои събора на Варвара, който продължава два дни. Вечерта на първия се организират нестинарски танци, а по-обяд на втория — народни борби.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Царево, Черноморие

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved