Стрелча

Стрелча

Карта

 

Град Стрелча се намира в Същинска Средна гора на 41 км северно от Пазарджик, на 60 км северозападно от Пловдив. Градът е разположен на 475 м надморска височина сред живописна котловина в долината на река Стрелчанска Луда Яна. Климатът в района е мек и подпланински. 

Градът е известен с наличието на естествените минерални извори с гореща минерална вода – слабо минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, радонова, силициева и леко флуорна и ниска обща водна твърдост. Минералната вода оказва здравословно въздействие за лечение и профилактика на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, при гинекологични заболявания, обменно – ендокринни заболявания, заболявания на дихателните пътища, сърдечно-съдови заболявания и др. В града има балнеолечебен санаториум, 2 хотела и почивни бази, които се грижат за приятната почивка балнеолечение на туристите.

Освен това в Стрелча се отглежда маслодайна роза и се произвежда голяма част от розовото масло в България. Наред с това има и интересни забележителности, които може да представляват интерес за туристите:

Стрелчански скални образувания – Огромните гранитни колоси и зъбери, с причудливи форми на замъци и кули, се издигат на север и североизток от града. Живописните скали са разпръснати на групи в седем местности — Грекински гьол, Гораница, Гарванов камък, Турчанов камък, Арабушка поляна, Киселицата, Габровица. 

Тракийски култов комплекс — Хероон „Жаба Могила” – Жаба Могила датира от V в. пр. Хр. — времето, когато бесите властвали в земите край Стрелча. Комплексът се състои от две съоръжения — гробница–мавзолей и светилище–храм. Гробницата е двукамерна и в нея са открити колесница, три конски скелета с амуниции и 9 обърнати с дъната нагоре глинени съда. На северозапад от гробницата е светилището. То е с три помещения, разположени във формата на буквата „Г” с обща площ от 25 кв.м.

Средновековна крепост „Стрелчанско кале” която се намира на 2,5 км от града, на десния бряг на р. Стрелчанска Луда Яна, в местността Галата. Построена е през ІX в. и е използвана до ХІV в. Внушителните й 8–метрови защитни стени са се запазили и до днес. До нея се стига по приятен маршрут за около 40 минути.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Пазарджик СПА курорти, СПА курорти, Южен централен СПА курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved