Дуранкулак

Дуранкулак

Карта

 

Дуранкулак е село в Североизточна България. Дуранкулак е крайната североизточна населена точка в България, последното село на Българското Черноморие преди северната граница. Центърът му се намира едва на 6 км южно от границата с Румъния и на 3 км по права линия навътре в сушата от Черно море.

Като най-източно разположено селище на България, слънцето изгрява (респективно залязва) приблизително 18 минути по-рано, отколкото в София, Благоевград, Враца или Видин. Дуранкулак е най-голямото село в община Шабла по брой на жителите и по землището си от почти 30 кв. км.

На югоизток по посока към морето Дуранкулак граничи с Дуранкулашкото езеро. То заедно с Шабленско-Езерецкото езеро е единствения крайбрежен лиман по българското Черноморие със запазен естествен характер. 

На 1,5 км. на североизток от селото преди морето пък се намира Дуранкулашкото блато. Двете — езерото и блатото — не трябва да се объркват. Не само че разстоянието помежду им е близо 2 км., но и те имат съвършено различен ландшафт и характер, макар да са с общ геодезически произход и да са свързани с мочурлива ивица, успоредна на морския бряг.

Южният плаж е още едно прекрасно място – просторно , ветровито и с кристално чиста морска вода. Плажът, отдалечен от шума на големите градове, e прекрасно място за почивка. Близо до него има къмпинг, който предлага настаняване, паркинг и храна на своите посетители. Само малък пристан дели северния и южния плаж на Дуранкулак, а Тънка пясъчна ивица разделя Дуранкулашкото езеро от морето.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Черноморие, Шабла

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved