Поморие

Поморие

Карта

 

Поморие освен прочут морски курорт в България, е и чудесно място за провеждане на балнеолечение и СПА. Градчето е разположено на 22 км. в северна посока от Бургас и се гали от водите на Южното ни Черноморие. Поморие се е разпрострял върху тесен скалист полуостров, който му придава необикновено очарование.

Природата е надарила районът на Поморие с уникални дарове, които позволяват развитието на туризъм през цялата година. Пример за това е единственото по рода си в България Поморийско езеро, което е известно в цялата страна с големите находища на лечебна кал. Калта има богат химичен състав и е изключително полезна за човешкия организъм. 

Наличието на лечебната кал в Поморие позволява повече от успешно да се развива балнеолечението и с времето градчето се е превърнало в един от най-добрите рехабилитационни центрове у нас. Калта и лугата от езерото се извличат по древна технология със специализирана техника.

Поморийска кал – cив слой – високоминерализирана, слабосулфидна, с високо съдържание на магнезиеви йони във водоразтворима форма, сулфатни, хлоридни, магнезиеви и натриеви йони. Има положително влияние върху различни заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, кожни заболявания и гинекологични заболявания, включително стерилитет.

Поморийска кал – черен слой- тинесто-сулфидна, с висока минерализация и наситена със соли. Наситена е с микроелементи, ензими, хормони и други биологично активни вещества. Оказва коригиращо и лечебно въздействие. Калта има мирис на сероводород и алкална реакция. В нея има много сяра, йод, мед, стронций, аминокиселини, ферменти, естрогени, витамини. Радиоактивността й е много ниска. 

Поморийската луга е вторичен материал от процеса на добиване на морска сол. Това е гъста остатъчната течност, изтекла от солените хълмчета, в които кристализира солта от водите на езерото. Течността е с висока плътност, бледожълт до кафяв цвят, със солено горчив вкус и специфичен мирис. Лугата съдържа редица важни макро- и микрелементи, както и колоиди, различни киселини от органичната и неорганичната природа, биологично активни вещества и други компоненти от жизнената дейност на микрофлората и фауната на езерото и морето. Прилагането на лугата подобрява качеството на окислително-възстановителните реакции, спомага за възстановяване на хормоналния статус, засилва метаболизма и стимулира защитните свойства на организма. Прилага се във вид на топли компреси.  Прекрасното съчетание от благоприятен климат, красиво море и лечебна кал превръщат Поморие в отправна точка за българи и чужденци през цялата година. Бъдете сигурни, че тук ви очакват само приятни емоции и пълноценен престой.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Бургас СПА курорти, СПА курорти, Югоизточен СПА курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved