Згориградска Екопътека

Згориградска Екопътека

Карта

 

Згориградската екопътека (или Екопътека Боров Камък – на името на водопада до който се изкачва) се намира на територията на Стара планина – във Врачанският балкан. Започва от с. Згориград, отстоящо на 9км от Враца.

Пътят до началото на пътеката минава през остатъците от голямото наводнение преди около 40 години, когато на първи май се скъсва стената на хвостохранилището на мина Плакалница и нанася големи поражения по коритото на река Лева. Гледката там е потресаваща, прилича на лунен пейзаж и само тук-там стърчат останките от водонапорни кули, който правят изгледа още по-зловещ. Само няколкостотин метра след това обаче започва пътеката, която се изкачва по коритото на река Лева, минава през множество мостчета и стръмни стълби около скалите. Денивелацията е 700 метра, а разстоянието се взима за около 2 часа. Най-вълнуващия етап е преминаването покрай водопада Боров Камък, който е висок около 60 метра. Пътеката преминава зад водата и се изкачва по стръмната скала до най-горната част на водопада. Гледката, която се открива от върха е възхитителна. Погледът ви обхваща цялото великолепие на Врачанската планина. След него се излиза на голяма поляна, където може да се почине, да се направи барбекю или просто човек да се разходи по билото на планината.

След поляната екопътеката продължава по друг маршрут към с. Згориград, който за съжаление не е добре трасиран и пътеката лесно се губи. От поляната на върха може да се поеме също към хижа Пършевица или хижа Околчица. Пътя за Пършевица има запазена маркировка, минава се покрай останките на паметник (построен през седемдесетте), посветен на миньорски бунт от 1943-4г. и се излиза на шосето, което води от мина Плакалница към връх Пършевица. От него слизането към Враца е около 2,5 часа, може да се мине по шосето или по маркираната пътека. Целия преход Згориград – Боров Камък – Пършевица – Враца е 7 часа, включително всички почивки.

Като цяло маршрута не е много тежък, но има няколко стръмни участъка. За по-лесното им преминаване са изградени множество мостове и стълби, които улесняват прехода максимално. Пътеката следва течението на река Лева, като преминава през живописни проломи и стръмни скали. Поради характера на местността, преминаването на пътеката не е възможно през всички сезони. За предпочитане е това да става между април и октомври.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved