Екопътека Пътят на ясния месец

Екопътека Пътят на ясния месец

Карта

 

Екопътеката “Пътят на ясния месец” е туристически зелен коридор, който запознава с красотите на Природен парк “Странджа” и свързва селата Бръшлян и Стоилово. Името на екопътеката идва от химна на Странджа – “Ясен месец веч изгрява” и върви по стъпките на смелите странджански войводи, взели участие в Илидненско-Преображенското въстание (1903 г.). Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Екомаршрутът е с дължина 11км, а трудността е от лесна до средна в някои участъци. Преминалите по нея ще могат да се насладят на невероятната красота на природен парк Странджа.

Началната точка на екопътеката е село Бръшлян (на 14 км северозападно от Малко Търново и на 64 км южно от Бургас), което е уникален архитектурен и исторически резерват. Маршутът в началото започва с около 20-минутно не много трудно изкачване, за да се достигне до първата спирка. Там можете да отдъхнете и да се поклоните пред паметната плоча на Лазар Манджаров, който на това място е произнесъл пламенна реч преди конгреса на Петрова нива, на който се обявява въстанието. Тук се намира и едно от свещените за Странджа места – параклис ”Свети Пантелеймон”, който, както почти всички параклиси в Странжда, е изграден около аязмо с лековита вода.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Родопи еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved