Екопътека Римският път

Екопътека Римският път

Карта

 

Екопътека Римският път се намира в Стара планина, близо до град Трявна и Архитектурно-исторически резерват “Боженци”. Трасето на пътеката минава през равна и гориста местност по стар Римски път, който съществува от началото на ІV в. Римският път е свързвал Големия път (Никополис ад Иструм – Августа Траяна – Константинопол) с местността Градище над Габрово, където през ІV – VІІ в. е имало крепост.

Пътят започва над с. Боженци и е дълъг около 4 км. От създаването на с. Боженци до сега той се ползва като пряк път до град Габрово. По продължението на пътеката са оформени кътове за отдих с маси, пейки, беседки, огнища, поставени са табла със схема на пътеката и информация за римския път.

С пътя са свързани няколко истории или по – скоро легенди. В началото на ХІХ в. Богдан от с. Боженци бил моряк от английската флота. Прибирайки се от Цариград, някъде край Одрин разбойници го ограбили и убили. Властите ги заловили и изпратили на майка му коня, пръстена и две конски торби злато. С част от парите майката, в памет на сина си, поправила пътя до Радолов дол и затова го нарекли “Богданов калдаръм”.

Другата легенда е свързана с Дядо Миньо Попа, известният герой от габровските анекдоти, също всяка пролет давал пари за поправка на тоя път, по който той самият ходел бос, за да не си износва обувките. До село Боженци, на 10 м. от пътя и до сега съществува Рачовският кладенец. Името му може би има връзка с легендарния син на болярката Божана рачо Ковача, основателят на град Габрово.


Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved