Лозенска екопътека

Лозенска екопътека

Карта

 

Маршрутът, който започва в с. Лозен и завършва в дефилето при Пасарел запознава посетителите както с природните забележителности на района, така и с културно-историческите местности в планината. Постепенно над село Долни Лозен пътеката преминава през вековна букова гора, Лозенския манастир, покрай малка пещера, мемориален парк под вр. Половраг, заслон „Половраг“ и района на яз. Пасарел, който се намира в живописния Панчаревски пролом на река Искър.

По маршрута с дължина 12 км са изградени 10 пейки, 2 входно-изходни арки, пикник зони и информационни табели. При м. Матейна чешма е изградена пикник зона за 30 посетители, с импровизирана кухня, маси и огнище и барбекю. Маршрутът е удобен за ученически образователни дейности, поклоннически пътувания, както и за планинско колоездене.

По желание можете да се отклоните от екопътеката и да се върнете по алтернативен маршрут като се спуснете към някои от околните селища – Долни Пасарел, Герман, Кокаляне или до Панчаревското езеро. Маршрута, който е един от най-атрактивните и приятни в този район ни отвежда до най-панорамният връх в Лозенската планина – в.Половрак (1182м), откъдето на длан се наблюдават няколко планини (Рила, Витоша, Стара планина, Плана, както и яз. Искър). Интересна спирка по трасето е Лозенския манастир “Св. Спас”, част от Софийската Света гора. Предвид лекият и приятен терен е възможна комбинация с посещение на лобното място на българския летец-изтребител кап. Димитър Списаревски в местността “Стражарски дол” над в.з Пасарелско езеро.

Началото на пътеката се намира при базата на БЧК над Долни Лозен, докъдето се стига с градски автобус № 5 от кв. „Гео Милев“ или метростанцията на бул. Цариградско шосе. Края на маршрута е на главен път „София – Самоков“, при сп. „яз. Пасарел“ на градски автобус № 3. На връщане се минава през Панчарево в посока бул. Цариградско шосе и отново към кв. „Гео Милев“.

Лозенската планина е била усвоена стопански още от древността. На различни места в планината, така както и в съседната Плана планина са открити следи от въгледобив и рудодобив, на база на богатите в миналото запаси от желязна руда и дървесина в района.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Витоша еко пътеки, Еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved