Екопътека Снежанка – Пещера

Екопътека Снежанка – Пещера

Карта

 

Пещера “Снежанка” се намира в Западните Родопи, само на 5 км от град Пещера, а до нея се стига като поемете по пътя за Батак. Малко след Пещера ще видите отбивка с табела, която показва пътя към природната забележителност. В края на асфалтирания път ( около 2 км. тесен, но асфалтов ) се намира паркингът на пещерата. От него следва изкачване по приятна екопътека, а за кураж по пътя към пещерата са поставени забавни табели като „Дишай дълбоко”, „Не се отказвай” и „Още малко”.

Дължината и е 830 м, като това разстояние може да се премине за около половин час. Не е необходима специална екипировка и подготовка – подходяща е за семейства с малки деца.

Снежанка” е една от най-красивите пещери в България и макар да не е много голяма, е изпълнена с разнообразни образувания и разбира се, прочутата фигура на приказната героиня Снежанка.

Пещерата е открита през 1961 г., а в нея са намерени останки от първобитни огнища, както и кости на животни. Използвана е за жилище през ранножелязната епоха, а от траките по-късно като убежище.

Трябва да се има предвид, че посещенията на пещерата са през един час, на и 15 ( 10.15, 11.15 и т.н. ) Последното започва в 17.15 в периода 1 април 30 септември. През зимата този обект има по-късо работно време. Обратният път към паркинга е значително по-лесен.

Част е от 100 – те национални туристически обекта.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Родопи еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved