Национален дворец на културата – София

Национален дворец на културата – София

Карта

 

Националният дворец на културата е разположен в центъра на град София. Той представлява многофункционален комплекс, синтез на модерна архитектура и пластични изкуства. Открит е през 1981 г. по случай  навършването на 1300 години от основаването на България.

national-palace-of-culture-национален-дворец-на-културата-3

НДК разполага с 15 многофункционални зали, 55 помещения за срещи с общ капацитет над 8000 места и с над 15 000 кв. м изложбена площ. Сред тях зала 1 е най-голямата и представителна зала на комплекса. Има площ от 11 000 кв. м и е оборудвана със стационарни кресла. Общият й капацитет е 3692 места.

national-palace-of-culture-национален-дворец-на-културата-4

В миналото, теренът под Националния дворец на културата бил застроен с казарми и други помощни постройки. След Втората световна война мястото заприличвало все повече на “временен склад” на материали, а освен всичко имало и малка гара, използвана за товарене и разтоварване на въглища. Тази неусвоена земя в самия център на София била идеална за построяването на НДК.

national-palace-of-culture-национален-дворец-на-културата-2

Строителството е започнато през 1978, като по първоначален план е трябвало да приключи за 12 години, но е бил завършен през 1981г. Заради кратките срокове са мобилизирани военни, които да помогнат в строителството на Националния дворец на културата, както и заобикалящите площи.

national-palace-of-culture-национален-дворец-на-културата-1

Около самата сграда има просторна градинка, известна като градинката пред НДК,  с много пейки и места за отдих. По цялата й дължина има ефектен фонтан, който лятно време е осветен през нощта.

national-palace-of-culture-национален-дворец-на-културата

По време на строежа му е изразходвана повече стомана, отколкото за построяването на Айфеловата кула в Париж – Франция. Част е от 100 – те национални туристически обекта на България.

Фото: Диан Николов

 

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, София, Югозападен, Югозападен 100 НТО

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved