Къща – музей “Йордан Йовков” – Жеравна

Къща – музей “Йордан Йовков” – Жеравна

Карта

 

Големият български писател Йордан Йовков е роден в село Жеравна през 1880 година. Там той прекарва своето детство, когато е на 13 се мести заедно със семейството си в Добруджа. Там работи баща му.

Йовков е един от най-значимите писатели в българската литература. Той пише както за възрастни, така и за деца. Негови книги са преведени на повече от 20 езика.

Родният дом на Йордан Йовков в Жеравна се намира на площада „Голямо бърдо”. През 1957 година сградата става музей, който отразява обстановката, в която е преминало ранното детство на големия български писател. През 1987 година къщата-музей е призната за архитектурен и исторически паметник.

В музея е представена експозиция, в която са изложени снимки, документи, ръкописи, които разкриват живота и дейността на Йовков. Самата сграда е доста скромна, на един етаж и се състои от две стаи и едно малко антре.

Едната стая пази облика на типичните домове от района на Жеравна. Има автентични мебели, посуда и специално място за спане на семейството.

Във втората стая има изложена голяма сбирка с творби на Йордан Йовков. Основен акцент е писалката, с която е написал „Старопланински легенди”. Този сборник с разкази е вдъхновен от родния край на писателя.

В двора на родната му къща е поставен паметник, който представя Йовков седнал на стол и потънал в размисли. Най-известните му произведения са „Вечери в Антимовския хан” „Боряна”, „Албена”, „Ако можеха да говорят” и много други.

Информация

www.jeravna.com/museums.php

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Сливен, Югоизточен, Югоизточен 100 НТО
Mай - Октомври: Понеделник - Неделя: 09:00 - 12:30; 13:30 - 18:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved