Село Манастир – Лъки

Село Манастир – Лъки

Карта

 

Село Манастир се намира на територията на Община Лъки – на 21 км. от общинския център и на 74 км. от областния град Пловдив. Центъра на село Манастир е на 1465 метра надморска височина и най-високо населеното място в България и на Балканския полуостров. Зимата е продължителна и мека, а лятото кратко и прохладно.

Природата е дарила това кътче в Родопа планина с щедрост и неповторима красота, завладяваща всеки посетител с опиянение и вдъхновение.

На 7 км. в южна посока се намира местността “Хайдушки поляни”, през която по традиционен маршрут любителите на познавателен, исторически и екотуризъм имат възможност да посетят националния курорт “Пампорово”.

На изток е връзката с Община Баните и с.Давидково. До там ни води асфалтиран път при уникална панорамна гледка от височина 1800 метра надморска височина.

По живописни маркирани пътеки от село Манастир се стига до връх “Свобода” и връх “Преспа”, където са и едноименните хижи за нощувки.

В с. Манастир има няколко къщи за гости и се посещава целогодишно от наши и чужди туристи.

Има голяма църква със 100 годишна история, много параклиси, които са се “сгушили” сред високите и вековни ели.

На 1 км. югозападно от селото се намира защитен обект “Водопада” – в местността “Св. Дух”, който се посещава от всички гости и приятели на с.Манастир.

На 29 юни – Петровден, последната събота на месец юни, в селото се организира празничен курбан. Денят е храмов празник на селото, тъй като така се казва реставрираната и обновена църква на селото “Св. св. Петър и Павел”. На този празник се събират всички, които поради една или друга причина имат връзка със селото.

Когато дойдете в село Манастир е задължително да посетите етнографската музейна сбирка, събрала 120-годишната история на селото.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Пловдив, Южен централен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved