Копренски водопади

Копренски водопади

Карта

 

Копренските водопади са разположени в Западна Стара планина, в близост до село Копиловци и връх Копрен, област Монтана – не бива да се бърка със село Копиловци, област Кюстендил! Това са три не особено високи, но много красиви водопада: Дуршин скок, Ланжин скок и Големия скок.Водопадите са пръснати на различни точки в местността, а височината на водния им пад е между 10 и 20 метра. В района могат да бъдат видяни и множество по-малки водопадчета.


До водопадите се стига по екопътека, обхващаща долините на три реки и ридовете помежду им, в район с надморска височина от 950 до 1350 метра. Маршрута се състои от няколко етапа с обща дължина около 20 километра.
Преминавайки по пътеката, можете да се насладите на вековни букови гори, водопади и водни каскади, причудливи скали, поляни, осеяни със здравец, боровинки и горски ягоди.Отправна точка за екопътеката и водните каскади е хижа Копрен, до която може да се стигне по асфалтов път от село Копиловци. Най-лесно се стига до водопад Дуршин скок, който се намира на около 1 км западно от хижата. Разстоянието може да се вземе пеша за около 15 минути. Височината на водопада е около 10 метра, а водата се спуска на две пресичащи се струи. До останалите водопади може да се стигне по Копренската екопътека. Тя започва от широка поляна до хижа Копрен и има два кръгови маршрута с различна дължина и трудност. Първият кръг е в по-добро състояние, минава се лесно, отнема малко време и ще ви отведе до водопад Ланжин скок. Той е висок около 15 метра и е образуван на река Милина. Пътеката се вие покрай реката сред вековни гови, полянки с горски плодове и здравец.
Втората част от екопътеката е по-трудна и по-дълга за преход. Почти всички стълби, парапети и мостове са разрушени. Преминаването през този участък е по-
сложно и опасно и трябва повече внимание. Пътеката ще ви отведе до водопада Големия воден скок. Той е образуван на река Графска, а височината на водния пад е около 20 метра. Препоръчваме ви да сте добре подготвени и екипирани. За преминаване на целия маршрут най-добре да наемете планински водач.
Най-подходящото време за посещение е през пролета и началото на лятото след дъждове. Общата дължина на маршрута е близо 20км, като преходът
отнема около 5-6 часа, в зависимост от бързината на хода и почивките.
Копренските водопади са изключително пленителни. Сгушени в скалите, те омагьосват с чар, спокойствие и красота. Разходката по Копренската екопътека, както и посещението на село Копиловци са един прекрасен избор за отдих в почивните дни. Приятният маршрут и свежият въздух около водопадите ще ви заредят с много положителни емоции и красиви спомени. Други интересни дестинации в този район на Стара планина са:град Чипровци,Чипровският водопад,Чипровски и Лопушански манастир.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Монтана, Северозападен, Северозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved