Връх Марагидик – Априлци

Връх Марагидик – Априлци

Карта

 

Марагидик (Мара Гидик) е връх в Стара планина, намиращ се над Априлци. Известен е и с друго име – „Русалка“.

Върхът е разположен северно от централното било и се вижда от цялото северно подножие на планината източно от прохода Беклемето. От върха се открива широка панорама към цялото поречие на река Видима и гр. Априлци, към част от Северния Джендем и Предбалкана. Западно от него е разположена седловината, през която Русалиийският проход се прехвърля от Северна в Южна България.

Най-популярният маршрут за изкачването на върха е лекият „пенсионерски“ маршрут, който започва от квартал Острец на град Априлци, през махала Боевци, по Острешка река до местността Христова стружна. До там може да се отиде и с обикновен автомобил по път, който постепенно от асфалт преминава в горски път. От Христова стружна вече само пеш, по добре маркирана пътека през прохладна букова гора за около два часа спокойно изкачване се стига до билото на Стара планина и хижа Тъжа, от която през местността Табите (преди и тук е имало хижа) до върха се стига за около час и петнадесет минути не много трудно изкачване по полегатия южен склон на върха.

Много по-живописно и предизвикателно е изкачването директно по стръмния североизточен склон. Тясната и стръмна пътека се открива трудно от незапознатите хора и е известна само на местните. Маршрутът започва от махала Маришница или от кв. Острец след разклона в махала Боевци и пътя по поречието на река Рибна и преминава през местността Бунаря, където признателните хора от района са изградили паметник на четата на Цанко Дюстабанов, а освен това има и извор с кристално чиста ледена вода. Постепенно се минава северно от връхната скала, която накрая се изкачва по малко и стръмно скалисто ръбче. Маршрутът от центъра на кв. Острец през поречието на река Рибна до върха отнема около 4 ч. пеша.

Друг не по-малко интересен маршрут е преминаването през местността Турски рът. От кв. Видима се стига до ВЕЦ Видима, където се тръгва успоредно на Пръскалска река. След около час се достига пътеката, която е обозначена и извежда до седловината Кънчовото, откъдето върхът се изкачва лесно пак по полегатия южен склон.

От върха се разкриват незабравими гледки към внушителния Северен Джендем, Ботев връх, Видимското пръскало, връх Кадемлия. При ясно време се виждат и градовете Габрово, Севлиево и село Арбанаси, Търновско.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Ловеч, Северозападен, Северозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved