Копренска екопътека

Копренска екопътека

Карта

 

Копренската екопътека се намира на 130 километра от София и на 35км от Монтана, в близост до град Чипровци. Началото на пътеката е на 6 километра от село Копиловци. Дължината и е около 20 километра, като всеки турист може да избере от три възможни маршрута, които се минават за между 2 и 8 часа. Най-приятното време за преминаването на пътеката е от месец Юни до месец Октомври.

Копренската екопътека ще ви разкрие чудесата на природата под връх Копрен, който се намира в западната част на Стара планина. Връх Копрен се извисява мощно на 2119 м надморска височина.

Маршрутът е разделен на няколко етапа, които са с различна степен на трудност. Част от маршрута преминава съвсем близо до границата със Сърбия. Пътеката е добре маркирана и всички съоръжения са в добро състояние. За всеки случай е препоръчително прехода да се прави с водач, тъй като някои части от трасето са доста трудни за преминаване. На едно място се пресича водопад в непосредствена близост до ръба по който се стича водата. Камъните са кофти разположени и са много хлъзгави. Там трябва да се преминава с особено внимание. Дори е желателно да се направи парапет с въже. Мястото е отбелязано на трака със символ опасно. Всички разрушени стълби принципно могат да се заобиколят с изключение на една, която преминава през скален тунел. Минаването е малко-по сложно но с достатъчно внимание не е проблем. Надморската височина по време на разходката варира от 950 до 1350 м.

Край реката минават три реки: Помеждинска, Дългиделска и Огоста. По време на прехода могат да се видят вековни букови гори, водопади и причудливи скални образувания. По поляните растат здравец, боровинки и горски ягоди. Минавайки по Копренската екопътека ще усетите могъществото на природата и ще се изумите от творенията, които тя може да създаде.

Други интересни забележителности, които имате възможност да видите в областта са Чипровския (на 5 км от град Чипровци), Клисуркия (близо до с. Спанчевци) и Лопушански манастир (близо до с.Дамяница), резерватите Ибиша, Горна Кория и Чупрене, римската крепост Калето.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved