Южнородопска екопътека

Южнородопска екопътека

Карта

 

Южнородопската екопътека започва от река Хайдушки дол, близо до родопското село Ягодина. Ягодина се намира на 207 км от София и на 22 км от спа курорта Девин. Реката минава през три села – Ягодина, Борино и Чала и включва три реки в себе си – Хайдушки дол, Буйновската и Дяволската река. Общата дължина на Южнородопската екопътека е по–малко от 19 км, а надморската височина варира от 900 до 1400 м.

Забележителностите, които не бива да пропускате са водопадите на Хайдушки дол и скалния природен феномен – Дяволския мост (представляващ скала, свързваща двата бряга на реката), а също и ждрелото на Буйновката река. В близост се намират Ягодинската (дълга 10км и разположена на 3 етажа) и Харамийската пещера, пещерата Дяволско гърло и Триградското ждрело. Всички тези обекти са изключително красиви, някои от тях дори екстремни и заслужават да се посетят повече от един път.

Друга любопитна информация за тази екопътека е, че тук можете да видите рядко срещаното растение силивряк. За него легендите разказват, че се е появило от пролятата кръв на Орфей и това може би е единственото растение, което може да се възстанови след като е било изцяло изсушено или с други думи „растение – феникс“. От растителният свят ще ви впечатлят и вековните представители на черния бор. Според някои посетители част от мостовете и парапетите по маршрута не са много стабилни и трябва да се внимава при преминаване. Най – подходящо време за този маршрут е от месец Май до Октомври.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Родопи еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved