Екопътека Горица

Екопътека Горица

Карта

 

Екопътека Горица се намира в подножието на Западна Рила планина, близо до Сапарева баня и само на 70 км. от град София. Там ще намерите така желаното място за природа, отдих и релакс.

Екопътека “Горица” върви по една от най-чистите речни долини в България. Тя има два маршрута – прав и кръгов. Правият маршрут тръгва от центъра на селото в посока курорта Паничище, резерват Скакавица и вр. Кабул. Кръговият маршрут тръгва от тепавиците, продължава по поречието на р. Горица и достига до водопад Овчарци, известен още като Овчарченски водопад. Височината на водния пад е 39 метра и е най-ниско разположения водопад в Рила – само на 900 метра надморска височина. Обявен е за защитена територия с площ от 1 хектар през 1965 г. Пред водопада има офермена площадка за наблюдение и пейка за отдих. След това пътеката тръгва по малко по-стръмна част на планината и се връща обратно в селото. Преминаването на кръговата част е съвсем кратко. С качването, слизането и гледките ще ви отнеме не повече от час. От тепавиците до самия водопад се стига за около 15 минути. Втората, по-стръмна част не е препоръчителна за неподготвени хора, тъй като пътеката е неясна и доста стръмна и хлъзгава.

Легендата разказва, че по време на Турското робство в с. Овчарци живеели щастливо Йовица и Горица. Горица била много красива. Беят харесал момата и пратил слугите си да я отвлекат. Побягнала тя към високата планина, където Йовица пасял овцете си. Ала турците я настигнали. За да не попадне в ръцете им Горица се хвърлила в реката от най-високата скала. Затова местните нарекли реката “Горица”.

Макар и тази тъжна легенда, гледката към водопада е прекрасна. Вероятно също толкова прекрасна, колкото е била красива самата Горица.

Градчето Сапарева баня се намира в полите на Рила. Известно е освен с минералните си извори и топлия гейзер в центара на града (не го пропускайте), и като изходна точка за Седемте рилски езера. Минералната вода в Сапарева баня е една от най-топлите в България и Европа и помага отлично за всякакви болежки на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и горните дихателни пътища.

На връщане от София поемете по пътя през Витоша. Ако имате време и желание може да се отбиете през крепостта Цари Мали град в с. Белчин.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Рила еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved