Трънска екопътека

Трънска екопътека

Карта

 

Трънската екопътека е разположена в Пернишка област и отстои на 80 км западно от град София – почти до границата със Сърбия. Състои се от две части – първата минава по ждрелото на река Ерма, на 3 км от град Трън, а втората част минава покрай река Ябланишка и се намира на 11 км от Трън. Втората част от маршрута е значително по-трудна от първата. Най-дългият маршрут е 13.2 км. Двата по-малки маршрута могат да бъдат изминати за около час и половина и три часа. Маршрутите са оформени чрез пътечки, черни пътища, стъпала и мостчета. Тази екопътека се завършва напълно през 2003г, по инициатива на Българска асоциация за селски и екотуризъм.

В зависимост от маршрутите можете да стигнете до Трън или село Банкя, което е богато на минерални извори. Други варианти са да видите с. Ломница, връх Китка, Мечи дол, и Манастирището. Разхождайки се по тези величествени места ще усетите истинското очарование от заобикалящата ви среда и ще се почувствате като част от природата. Растителността в този район е изключително богата и само на няколко квадратни метра могат да се видят десетки видове.

Благодарения на изградените дървени мостове, стълби и платформи за наблюдение, можете да се любувате на ждрелата на реките Ерма и Ябланишка на воля. Най-добро време за посещението и е през май – октомври, а продължителността между 2 до 6 часа, в зависимост от маршрута избран от Вас. Препоръчваме Ви да посещавате тази екопътека при сухо време. След преваляване пътеките са кални, което затруднява слизането и изкачването.

Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност и защитена територя през 1961г и е сред 100-те национални туристически обекта. Печатът на БТС за този обект се намира в хижа Ерма.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved