Екопътека Бели Искър

Екопътека Бели Искър

Карта

 

Екопътека Бели Искър се намира точно на входа на Национален парк Рила, на 70 километра от град София и на 9 километра от град Самоков. 

Екопътеката е кръстена на едноименната река, около която криволичи по-цялата си дължина. Дължината и е 7 километра, денивелацията е малка – 300м, като за изминаването и са необходими около 3 часа. Най-добре е прехода да се направи през топлите месеци – от Юни до Октомври.  Подходяща е и за малки деца, като е лесно достъпна и местата за отдих изобилстват.

Пътеката започва малко след края на Бели Искър. Маршрута е затворен, като по протежението на пътеката са изградени 7 моста, които пресичат реката. Най-високата и точка, където е изградена панорамна тераса е на 1528 метра. От нея могат да се видят притоците на река Бели Искър, чиито имена носят долините в района. 

Тук се срещат характерните за местността ягода, миризлив здравец, бял равнец, мащерка, черна боровинка. С помощта на информационните табели са обозначени растенията, които могат да се видят: балканския зановец, трицветна теменуга, червен омайник, кълбовидна мишовка, исландски лишей, полегнала песъчарка, еленова камбанка и мн. др. Тук е домът на скалния орел и дивата котка.

Мястото на пътеката не е избрано случайно. По време на преминаването и ставате свидетели на климат и релеф, които са характерни за планината Рила. Редуват се долини с тесни клисури, крайречен релеф, интересни скални образувания и иглолистни гори. 

На входа на пътеката има изграден паркинг за автомобили. Информационните табели ще ви разкажат за местността и различните природни красоти в нея.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Рила еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved