Екопътека Бяла река

Екопътека Бяла река

Карта

 

В поречието на Бяла река, на около 6,5 км северозападно от гр. Калофер и на около 280 м от външната граница на Национален парк Централен Балкан е началото на Екопътека „Бяла река”. Тя е част от посетителски комплекс „Бяла река”, включващ още бивак ”Бяла река” и детски център за оцеляване сред природата „Джендема”.

Трасето на Екопътеката е във формата на осмица, с дължина 1830 метра или приблизително 3700 крачки. Надморската височина в началото на пътеката е 570 метра, а в края й – около 670 метра. Включва погледни площадки, 8 моста в най-атрактивната част от ждрелото на реката  и 7 интерактивни модула, разказващи за дивия свят в парка. Любопитно е, че един от мостовете минава над живописния Сини вир на Бяла река. В долната част на Синият вир се забелязват едри валчести камъни, разположени в овални вдлъбнати на масивната скала от речното дъно, това са така наречените „Дяволски мелници“.

Разходката отнема около 2 часа. Съоръжението е изградено със средства от Националния доверителен екофонд и Министерството на околната среда и водите с образователна цел и като възможност за запознаване с природното богатство на защитената територия. Поддържа се от Дирекцията на парка.
През 2011г. мостовите съоръжения на Екопътеката са рехабилитирани от Парковата дирекция със средства по Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013г.” в рамките на Проект “Информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура в НП Централен Балкан”. 

При преминаване по трасето на пътеката трябва да знаете някои основни неща свързани с вашата безопасност и поведение в Национален парк „Централен Балкан”, за това преди да тръгнете прочетете внимателно табелите на входа на съоръжението.

В близост до изходния пункт на екопътеката може да се наеме всичко, което ви е необходимо за бивакуване на открито: палатка с обурудване, скара, дървени въглища и какво ли още не. Цените са приятни, хората които ги предлагат също. Ако изберете да почивате тук, няма да сбъркате. Страшно красиво и диво.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved