Връх Руй

Връх Руй

Карта

 

Руй е най-високият връх на едноименната планина в България.

Намира се на 54 км северозападно от Перник. Основни изходни пунктове за изкачването на върха са гр. Трън и селата  Забел,  Зелениград,  Туроковци и Ломница. В основата на северозападния склон на върха е разположена хижа Руй. Има величествена пирамидална форма.

Ако разгледате картата, ще ви се стори, че най лесно можете да се качите на върха от Зелениград, но ако попитате местните, те ще ви кажат, че това е невъзможно. Хващате пътеката зад гробищата, все на север, вървите по нея до един горски път, който се движи от запад на изток и ако го последвате ще ви върне в селото. Скоро след това, на едно открито място, ще видите неподдържан път наляво през гората, поемате по него и след едно стръмно изкачване се озовавате на разклон, хващате на ляво към върха, който се вижда от там.

Следват първите открити места, от които се вижда Трънското поле, преди да влезете отново в гората под върха. По време на разходката по горската пътека ще видите места с хубава гледка, но има и едно ключово място, едно по-дълбоко дере, в което може да има и вода, където пътеката сякаш пресича веднага, но всъщност по-добре продължете около 150 м. по дерето и след това го пресечете. След като излезете от дерето тръгвате право на горе, минава се през хубава полянка, която е подходяща за почивка и от там излизате на голата част от по-ниското било за около 10 мин. После вече е лесно, върха е на североизток от вас. Виждали ли сте планина изглеждаща като идеален трапец – тук можете да го направите. Върха е гол и на самия него е граничния камък, хижата е съвсем близо от него и се вижда, а за пътя обратно, най-добре използвайте по-дългия и не толкова стръмен път към Забел, който започва от самия връх, а малко по-долу вече е обозначен с рядка маркировка и няколко табели. На около километър преди селото, не пропускайте да видите църквичката с гордото име манастир св. Свети Димитър, който е основан през 1240 г., ако се съди по една табела до него.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Перник, Югозападен, Югозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved