Село Лещен

Село Лещен

Карта

 

Лещен (изписване до 1945 година Лѣщенъ) е село в община Гърмен, Област Благоевград, Югозападна България. То се намира на 7 км от с. Гърмен и на 14.5 км от Гоце Делчев посока север, и на 114 км югоизточно от Благоевград.

На времето селото е било общински център с развита търговска база. Общината е просъществувала до 1934 година, след което архивите ѝ са били преместени в общината в село Ковачевица. 

Селото има само няколко постоянни жители. Основна забележителност на селото е църквата „Света Параскева”, която е построена през далечната 1836 година.

Атракция е къщата построена единствено от глина, слама и дърво – „дома на семейство Флинстоун”. Дори масите, столовете и леглото са направени от глина. Къщата се отдава под наем, като разполага с кабелна телевизия и топла вода.

Друга забележителност е къщата на големия български поет Борис Христов.

В последно време много от старите къщи в селото са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил и къщите са превърнати в почивни вилни постройки, в които отсядат туристи. Заради автентичния вид на селото, там често се снимат игрални филми и музикални клипове.

Информация

www.ognyanovo.com/leshten
Благоевград, Югозападен

Споделяне

 
© 2020 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved