Местност Рупите – Петрич

Местност Рупите – Петрич

Карта

 

Местността Рупите, заедно с храм-паметник “Света Петка Българска”, е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Местността предсатвлява уютен комплекс с парк добре поддържан и облагороден. Тревата е ниско окосена, има цветя, пейки, беседки. Също така има и удобен паркинг за посетителите. Тук, в последните години от живота си живееше прочутата българска ясновидка Ванга. Къщичката, където баба Ванга е прекарала последните си години, е добре запазена. Всеки посетител може да се зареди с енергията, излъчвана от това място. Въпреки че Ванга вече не е сред нас, много хора вярват, че и сега тя може да помага на болни и страдащи. През 1994 година край нейния дом с нейните средства е издигнат храм “Света Петка Българска”. Иконите на иконостаса са изрисувани от известния художник проф. Светлин Русев, като образите на светците са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод. Затова храмът не е признан от БПЦ.

На територията на местността Рупите има минерални извори и басейни. За тази чудотворна земя пророчицата баба Ванга казваше, че е наситена с особена енергия. Местността е разположена в подножието на хълма Кожух, който преди стотици години е бил вулкан. В резултат от изригванията на вулкана в Рупите има магмени скали. От тях извира минерална вода с температура 75 градуса по Целзий. Минералната вода има лечебни свойства и помага при заболявания на храносмилателната система, ендокринно-обменни заболявания, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания. 

На този етап тук се предлагат обособен дамски и мъжки кът, които включват душови помещения; по два басейна и затревена част за отдих. За душовете и басейните се използва само минерална вода. Единият от басейните в отделенията е с естествени имуностимулиращи водорасли хлорела. Обособен е и кът за отдих с по-голям басейн наименуван на пророчицата кьдето могат да релаксират съвместно млади и стари с деца и внуци. 

Самият хълм Кожух също представлява интерс. Ако имате повече свободно време, задължително се качете на върха, откъдето гледката е наистина приказна. От него се вижда както цялото Петричко поле, така и обкръжаващите го планини. Но имайте предвид, че покоряването на Кожух никак не е лесно, поради големият наклон и липсата на очертана пътека и е по силите само на опитни туристи. От запад (откъм с. Рупите), обаче, възвишението е с полегати склонове и изкачването му не представлява проблем. Внимавайте също така и със змии, защото Кожух също така е и природен резерват за влечуги. Хълмът е обявен за природна забележителност през 1962 г., заради интересния му произход и разпространените тук редки представители на флората и фауната, някои от които са включени в Червената книга на България. 

На 2 км. източно от село Рупите в месността Кожух се намират останки на Античния град Петра, основан през последната четвърт на ІV в. пр. н. е.

Местността Рупите се намира на около 7 км от град Петрич. До там може да се стигне с кола, като пътувайки от гр. Сандански за Кулата, при с. Ново Делчево трябва да завиете вдясно по пътя за гр. Петрич и след като преминете по моста над р. Струма да се отклоните вляво по еднокилометров асфалтиран път. Пътя е обозначен с табелките, така че е трудно да се изгубите. Ако пътувате с автобус за град Петрич, трябва да слезете при отклонението и краткото разстояние да изминете пеша. С влак пътувате до гара Генерал Тодоров (на нея спират и бързите влакове), пресичате р. Струма по двата моста, по които минава ж.п. линията за Петрич и не след дълго сте в Рупите.

Информация

www.melnik-bg.eu

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Благоевград, Югозападен, Югозападен 100 НТО
На църквата: 8:00 - 19:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved