Язовир Пасарел

Язовир Пасарел

Карта

 

Пасарел е малък язовир разположен на изключително красиво място в Панчаревският пролом на река Искър, между Лозенска планина и Плана, в землището на село Долни Пасарел. Водите му се използват за силодобиване и питейно-битово водоснабдяване на София. Самото езеро е вододайна зона и риболовът, както и къпането са забранени, но е едно чудесно място за разходка.

Язовир Пасарел e част от каскада Искър, създадена като питеен, напоителен и енергиен източник за Софийската агломерация. Изграден е във връзка с акумулиране и изравняване на водните количества на р. Искър от стената на яз. Искърдо ВЕЦ Пасарел, а от третата турбина на ВЕЦ-а е изградена аварийна връзка с Пречиствателна станция „Панчарево“. Водите на язовира се използват за силодобиване от по-ниско разположената ВЕЦ Кокаляне.

Пасарел е второто по големина водохранилище на територията на столицата – в най-дългата си част достига дължина от 2,5 km, а в най-широката до 320 m. Намира се на 25 km югоизточно от центъра на София, на надморска височина 700 m. Близо до язовира е разположена в.з „Пасарел“ и историческата местност „Стражарски дол“ където е лобното място на Българският летец-изтребител Димитър Списаревски, в памет на който е изграден Пасарелският параклис Св. Георги Победоносец.

От района на язовир „Пасарел“ започва създадената през 2010 година екопътека „Лозенска планина“, която продължава по-нататък към вр.Половрак, Лозенският манастир „Св. Спас“ и с.Лозен.

Информация

Софиийска, Югозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2020 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved