Национален историко – археологически резерват ”Велики Преслав”

Национален историко – археологически резерват ”Велики Преслав”

Карта

 

Националният историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“ включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети.

Музеят се намира в непосредствена близост до съвременния град и е разположен върху руините на старата българска столица Велики Преслав / 893 – 972 г./ и обхваща около 500 хектара от нейната площ.

Проучванията сочат, че Преслав е замислен и построен от своите създатели като един великолепен град, достоен да съперничи на византийската столица Константинопол.

Музеят е основан на 26 октомври 1906 г. по инициатива на Йордан Господинов и местното Археологическо дружество „Тича“. Сградата, в която се намира днес, е завършена през 1981 г. До този момент на територията на резервата и неговата околност са открити десетки недвижими паметници, а в експозицията на музея могат да се видят оригинални произведения на старобългарското и средновизантийско изкуство. Музеят съхранява над 35 хиляди предмета, около 1700 от които са изложени за посетителите. Сред тях са шедьоври като керамичната икона на Св. Теодор Стратилат, Преславското златно съкровище и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир, участвали в редица български и международни изложби.

Експозицията на музея включва Преславското съкровище, съдържащо над 170 предмета от злато, сребро и бронз, характерната за Преслав рисувана бяла керамика (облицовъчни плочки, домакински съдове и икони), както и една от най-големите в света колекции от средновизантийски печати от периода 971-1088 г.

Резерватът „Велики Преслав“ е сред Стоте национални туристически обекта.

Информация

www.museum-preslav.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Североизточен, Североизточен 100 НТО, Шумен
Летен сезон: 09:00 - 18:00; Зимен сезон: 09:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved