Тракийски култов комплекс – село Старосел

Тракийски култов комплекс – село Старосел

Карта

 

Тракийският култов комплекс е открит през 2000 година и веднага се превръща в сензация. До този момент, той е най-големият древен градеж от подобен тип на територията на Югоизточна Европа. Храмът е датиран условно в V в.пр.Хр., което го прави синхронен на първата монументална постройка във светилището на Великите богове на остров Самотраки.

thracian-tomb-sanctuary-at-the-village-of-starosel-wide-1

Гробницата-хероон, наричана от откривателя и Георги Китов „храм“, впечатлява с внушителната ограда от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Обхваща шест подмогилни храма, четири от които уникални, както и няколко царски погребения. Достъпни за туристически посещения са големият храм на Четиньова могила и храм “Хоризонт”.

thracian-tomb-sanctuary-at-the-village-of-starosel-wide-2

Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е огромна (диаметър 4,80 м) кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. При разкопките вътре са намерени съдове за пиене на вино и цедилки. В храма са се изпълнявали религиозни церемонии, свързани с култа към Великата богиня-майка, нейния син Слънцето и Орфей.

thracian-tomb-sanctuary-at-the-village-of-starosel-wide-3

Находките, открити в района на археологическите разкопки, могат да се видят в Националния исторически музей и в Археологическия музей в София. Обектът е сред Стоте национални туристически обекта на България.

thracian-tomb-sanctuary-at-the-village-of-starosel-wide-4

На 30 м южно от куполната сграда, е открит „кенотаф“ – празен гроб, а около него в три отделни ями – разчленено на три човешко тяло и богати дарове – златен пръстен, съдове, конска амуниция, въоръжение и др.

thracian-tomb-sanctuary-at-the-village-of-starosel-wide-5

Могила “Хоризонт” се намира в местността Манастирчето, на около 1,5 от село Старосел. До могилата има обозначителна табела, паркинг, а оттам до храма следва пешеходна пътека. Храмът се датира от края на V и началото на ІV в. пр. Хр.

В района около Старосел и съседните села има още 9 могили с уникални архитектурни елементи и цветна украса. Могилите са проучени и консервирани, но не са отворени за посещения.

Фото: Диан Николов

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Пловдив, Южен централен, Южен централен 100 НТО

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved