Христовски водопад – Елена

Христовски водопад – Елена

Карта

 

Намира се по течението на Мийковска река, която е приток на Еленската река, под връх Чумерна, в северното подножие на Елено-Твърдишка планина, в околностите на село Руховци, на 4 колиметра от град Елена – област Велико Търново.

Разположен е на 400 метра надморската височина, падът е от около 9 метра, като цялата каскада е много широка и пълноводна. Падащата вода се разбива в скалистото корито на реката. През лятото пълноводието намалява и мястото става чудесно за къпане и слънчеви бани.

Изключително лесно достъпен е – на 2 километра от село Руховци, вдясно от главния път има табела за посоката към водопада, там има и паркинг. Разстоянието от отбивката до водопада е около 600 метра по планинска пътека.

Водопадът е природна забележителност, обявена за защитена територия заедно с прилежащата му околна територия (с площ от 3,37 хектара), с цел запазване красотата на ландшафта и защита на интересен природен обект.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Велико Търново, Северен централен, Северен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved