Хасковски минерални бани

Хасковски минерални бани

Карта

 

Курортът се намира на 60 км югоизточно от Пловдив и на 18 км западно от големия административен център Хасково, свързан с него с автобусна линия и чрез неговата жп гара и шосейни магистрала – с цялата страна. Разположен е сред озеленена местност в северните склонове на Източните Родопи, на 280 м надморска височина. Около изворите съществуват значителни останки от бански сгради, балнеолечебни съоръжения, крепостни стени, намерени са различни битови предмети, монети и др., не само от римско време, но и от тракийската епоха, което говори за хилядолетното използване на обилните и горещи минерални води тук.

Минеларните води бликат от 15 хидротермални естествени и сондажни източника с температура от 54 до 56 градуса и със значителен общ дебит – 36 л/сек или 3 милиона и сто хиляди литра в денонощие. Всички води са с аналогична физико-химична характеристика – с ниска минерализация (1,505-1,571 г в л), сулфатно-калциево-натриева, с леко алкална реакция (рН 7,48), силициева (73-76 мг колоидална метасилициева киселина в л) и леко флуорна (3,9-4,1 флуор в л). Минералната вода от някои източници може да се приеме и за леко радонова (съдържат радон 118-163 Бекерела, респ. 3,2-4,4 нано-Кюри в л). Минералната вода е бистра, безцветна, без мирис, подходяща за питейно-лечебно използване, независимо от високата – водна твърдост (24-25 немски градуса).

Поради изобилното количество на минералната вода в курорта, част от нея по тръбопровод се отвежда до съседния град Хасково, където се използва в специално изградена за целта балнео-физиолечебница.

Към традиционните три балнеолечебници, курортна поликлиника и хидротермални питейни източници, през последните години се изградиха нови модерни курортни заведения, санаториуми със собствена балнео-физиолечебна база, почивни домове, пансионати, има и нов модерен летен плаж с хидротермален басейн, както и добре уредени частни квартири. На разположение на посетителите на курорта са и спортно-лечебни и профилактични терени, пътеки за дозирано теренно лечение, условия за отдих в лесо-парковите зони на курорта. Курортът функционира целогодишно.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
СПА курорти, Хасково СПА курорти, Южен централен СПА курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved