Водопад Бовска Скакля

Водопад Бовска Скакля

Карта

 

Бовска Скакля или Заселски водопад се намира в района на село Заселе (в близост до град Своге) на Заселска река, ляв приток на Искър. Той е висок 85 m и под него минава известната Вазова пътека. Наблизо е и скалата, наречена Злия камък, от която Вазовият герой дядо Йоцо е гледал със слепите си разплакани очи първия влак по Искърското дефиле, символ на Нова България.

Скакля се простира в една от най-очарователните местности на Врачанския Балкан и е заобиколен от гъсти вековни гори, отвесни скали и буйна растителност. Видите ли само веднъж това кътче, със сигурност то ще ви плени и омагьоса. 

Скакля е четвъртият по височина водопад в България, а непокорната и шумна водна струя се спуска от 120 метра височина. Водопадът се състои от три скални стъпала, по които водата се стича и създава спираща дъха гледка, която завинаги ще се запечата в съзнанието ви. 

Най-подходящото време, когато да посетите забележителността е през пролетта и лятото, когато Бовска Скакля е най-пълноводен и природата наоколо е разцъфнала. През зимата той замръзва и се превръща в истинска атракция за почитателите на скалното катерене. 

За да отидете до водопада, трябва да тръгнете от окръжната болница на град Враца. Екопътеката, която води до Скакля е наречена на името на Иван Вазов и тя свързва двете селца Гара Бов и Заселе. Преходът трае няколко часа (отиване и връщане), но пък изживяването е великолепно. 

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Софиийска, Югозападен, Югозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved