Банкя

Банкя

Карта

 

Банкя е един от най-динамично развиващите се балнеолечбни курорти у нас. Близостта със столицата определено влияе положително на това. Намира се на 18 км западно от София.  Разположен е в подножието на Люлин планина върху зелени и хълмисти склонове, ограден от юг и запад от живописна природа. Надморската височина е около 640 м. 

Климатът е умерено континентален с продължително слънцегреене и мека и топла есен. Средногодишната температура е 9.5 градуса. Лятото е прохладно, утрините са свежи, есента е топла и продължителна. Климатичните фактори благоприятстват разитието на балнеолечебния и рекреативен туризъм в курорта.

Банкя е курорт, специализиран в лечението и профилактиката на сърдечно съдови заболявения. Изградена е много добра база, включваща 2 балнео-физио лечебници, санаториуми и почивни домове, нови семейни хотели и частни квартири, пътеки за теренно лечение, спортно-профилактични терени, както и курортна поликлиника със специализирани кабинети. Минералните лечебни води на курорта бликат от единно хидротермално находище с няколко извора с температура на водата 36,5-37 ° и общ дебит 25 л/сек. Минералната вода е с алкална реакция и слаба минерализация, която я прави подходяща за всекидневна употреба. 

Безспорно едно от най-привлекателните места през лятото е плажът, чиито басейни са с топла минерална вода, а самият плаж е в красив зелен парк. В Банкя освен прекрасните условия за почивка, лечение и профилактика може също да се насладите на приятната атмосфера в курорта, да похапнете в някои от стилните ресторанти или просто да прекарате уикенда с любимия човек в някои уютен хотел. 

В околностите на Банкя се намират и различни природни и културно-исторически забележителности. Такива са църквата “Св. Кирик и Юлита”, манастирът “Св. Петка” и др. Покрай курорта минават и много маркирани туристически пътеки.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
София СПА курорти, СПА курорти, Югозападен СПА курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved