Велинград

Велинград

Карта

 

Велинград е балнеологичен и климатичен курорт с републиканско и международно значение. Градът е известен като СПА столицата на Балканите. Велинград се намира на 49 км от Пазарджик, а Пловдив е на 85 км. Разстоянието между София и курорта е 133 км. На 31 км северно е гара Септември – от нея започва теснолинейна линия за Велинград. Чрез железопътна линия и шосе курортът е свързан на север със Септември и Пазарджик, на изток с Ракитово, Батак, Пещера и Доспат, на запад през Юндола и Куртово с високопланинската олимпийска база “Дружба”, както с Юндола и Якоруда, а на юг със Сърница.

Минералните води на Велинград по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности, на водите на Хисаря, Баня и Наречен. Сходни са и минералните води в Красново, Костенец, Добринище, Елешница, Белчински бани и др. Това е една от основните предпоставки Велинград да се развива като първостепенен, национален и международен балнеологичен курорт. Спа лечението и профилактиката се извършва в модерната и развита отлична курортна база. Още преди десетилетия са изградени, а сега модернизирани и обновени няколко балнеолечебници, минерални бани, курортна поликлиника с редица специализирани кабинети, много санаториуми, пансиони, почивни и ведомствени станции, предлагащи разнообразни и модерни балнеотерапевтични услуги. Като допълнителни услуги се предлага диетолечение, аромотерапия, спортни и оздравителни процедури и гимнастика и др. Изградени са още много нови семейни хотели, къщи за гости и самостоятелни квартири и апартаменти.  Символ на курорта е и природният феномен “Клептуза”. Това е най-големият естествен карстов извор в България, образуващ две езера. Дебитът му е около 570л/сек, а водите му се вливат в Чепинска река.

Велинград е разположен в западната част на Чепинската котловина, в близост до условно приетата граница между Родопите и Рила – долината на река Яденица, седловината Юндола, Аврамова седловина и долината на река Дрешенец. Градът е разположен на левия бряг на река Чепинска и от двете страни на реките Луковица и Еленка. Отвсякъде е обграден от планини и ридове – на север и запад е ридът Алабак с връх Черновец (1834 м.) и историческия връх Милеви скали (1593 м.) на юг е Баташката планина и по-точно нейния дял Сютка с връх Голяма Сютка (2186 м.), а на изток се издига хълмът Стражата. Добре маркирани пътища отвеждат до десетки исторически и природни обекти, даващи възможност за приятен отдих и отмора. Велинград е нископланински курорт с надморска височина 745 м. тмосферното налягяне е ниско прохладно лято и мека зима. Есента е по-топла от пролетта. В Чепинското корито духа топъл южен вятър (фьон), познат като “белият вятър”. Освен това духа и местен постоянен ветрец, наречен вечерникът. На този вятър се дължи вечерното и нощното захлаждане, поради което нощите винаги са хладни. Иглолистните гори, силното слънчево греене и водното богатство създават условия, които влияят благоприятно на човешкия организъм.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Пазарджик СПА курорти, СПА курорти, Южен централен СПА курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved