Язовир Въча – Девин

Язовир Въча – Девин

Карта

 

Въча е разположен в южната част на страната, в района на Родопитепо поречието на река Въча, на границата между Област Пловдив, Област Смолян и Област Пазарджик и е част от каскадата Доспат-Въча. Той е най-големият язовир на реката и един от най-големите в България въобще. Дълъг е около 18 км – от почивна станция „Антонивановци“ до с. Михалково. Осигурява част от питейната вода за Пловдив и се използва за напояване на Пловдивското поле. Язовирът притежава най-високата язовирна стена в България – 144,5 м.

В яз. Въча има голям брой понтони. Някои от понтонните къщи се отдават под наем и лятото са популярна цел за почиващи и туристи. Около тях може да се кара водно колело, лодка или джет. Тук може да се види 360 градусова панорама недалеч от град Кричим.

В язовир Въча вирее голямо разнообразие от риба – бял амур, платика, бяла риба,  бабушка, каракуда,  кефал, костур,  скобар, сом,  уклей, слънчева риба,  шаран, червеноперка и щука. Поради това той е много известна дестинация за риболов.

Край бреговете на язовира има добри условия за туризъм. Създадени са почивни станции и хотели. Покрай язовира минава пътят Кричим-Девин. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

Предишното име на язовира е Антон Иванов или Антонивановци. На брега от страната на Пазарджишка област е издигнат мемориал в чест на четата.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Пазарджик, Пловдив, Смолян, Южен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved