Подземен минен музей – Перник

Подземен минен музей – Перник

Карта

 

Възможно ли е да влезеш в мина под земята, без да си миньор? Отговорът е да – ако бъде посетен единственият подземен минен музей на Балканския полуостров. В центъра на Перник – градът на черното злато, се крие подземен музей.

underground-mining-museum-city-of-pernik-минен-музей

Първата копка на първия български рудник, в който сега се помещава музеят, е направена през 1891г. Той е действащ до 60-те години на миналия век, когато залежите му са изчерпани.

underground-mining-museum-city-of-pernik-4-минен-музей

Музеят се помещава в две минни галерии с дължина 630 m, в които са показани около 30 експозиции, представящи развитието на минното дело в България. Чрез автентични експонати се проследява развитието на техниката за добив на въглища. Представени са различни съоръжения за укрепване и осветление.

underground-mining-museum-city-of-pernik-3-минен-музей

Също така се проследява и развитието на транспортната техника – локомотиви и пътнически вагонетки.

В музея има мултимедийна зала, в която се правят мултимедийни презентации и се представя първият документален филм за Перник. Музеят е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

underground-mining-museum-city-of-pernik-2-минен-музей

В него се влиза само с екскурзовод, при наличието на група не повече от 20 човека. Обиколката е с продължителност около 40 минути, като е задължително слагането на каски, които се раздават при влизане. Моля, вземете си и яке с вас, тъй като температурата вътре е около 0 ° С.

underground-mining-museum-city-of-pernik-1-минен-музей

За извозването на въглищата е използвана животинската тяга. Там са работили 350 коня, като 250 от тях никога не са излизали над земята. 

До входа на музея е запазено вкаменено дърво на повече от 50 млн. години. То е наречено „дърво на щастието“. При влизане в мината миньорите са го докосвали за щастие и късмет.

Фото: Диан Николов

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Перник, Югозападен, Югозападен 100 НТО

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved