Пещера Ухловица

Пещера Ухловица

Карта

 

Ухловица“ е името на пещера в местността Сините вирове край село Ухловица  в община Смолян в Родопите, България.

Намира се на 3 км североизточно от село Могилица и отстои на 37 км и 47 км съответно от Пампорово и Чепеларе. Тя е сред Стоте национални туристически обекта. Посещава се средно от 3000 души на година.

Името ѝ произлиза от думата “улулица” – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата. Пещерата е открита и изследвана от пещерен клуб „Студенец”, град Чепеларе, от Георги и Димитър Райчеви през 1968-1969 г. Пещерата е благоустроена за туристи през 1984 година, местното население взема активно участие.

Дълга е около 460 м, от които 330 м са благоустроени. Намира се на 1040 м надморска височина. Средната температура е 10-11°C. В края на пещерата се намира синтровият Бял водопад (известен и като Ледения водопад). В пещерата се срещат коралити.

Пещерата е на няколко етажа. На горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на 4 дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло.

Пещерата е отворена за посещения от сряда до неделя. Почивните дни са понеделник и вторник, като през летния сезон работи без почивка.

Информация

www.uhlovica.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Смолян, Южен централен, Южен централен 100 НТО, Южен централен природни обекти
Летен сезон: Понеделник - Неделя: 09:00 - 17:00 Зимен сезон: Понеделник - Петък: 09:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved