Рудник Цар Асен

Рудник Цар Асен

Карта

 

В България има толкова много интересни места, които обаче никак не се вписват в концепцията за туристически обект. До тях обикновено се домогват авантюристи, градски изследователи, почитатели на изоставените сгради и обекти, и най-вече фотографи в търсене на нестандартни и вълнуващи кадри.

Рудник Цар Асен е разположен в близост до Пазарджик.

Освен, че изоставеният кратер на рудника е много интересен, района на село Цар Асен също разполага с много красива природа. В района на Панагюрище и Пазарджик има също така и доста други изоставени или изчерпани рудници.

За „Цар Асен“ се пътува от Пазарджик в посока село Левски. Трудно е да се ориентирате, ако не сте запознати с района, а и табелите не са най-добрия ориентир, защото много от тях липсват. Пътищата около селата също са в окаяно състояние.

В миналото в този район е бил много разпространен добивът на цветни метали, поради което има останали доста кратери на бивши рудници. Такъв е и този до село Цар Асен, който е служил за добив предимно на мед и други окисни руди.

Мястото е странно красиво, но далеч не е 100% безопасно. На дъното на кратера се е събрала вода, която местните твърдят, че е пълна с всички възможни тежки метали и отровни химически съединения. Дори да преувеличават, вероятно има достатъчно истина в това твърдение. При проливни дъждове рудникът има „навика“ да се препълва и „обогатените“ му води да преливат в близката река Луда Яна, която захранва с питейна вода околните села. 

Не може да се отрече, че местността е оформена по изключително интересен начин благодарение да рудодобивните дейности. До кратера се издига хълм, от който можете да надникнете във вътрешността на кариерата. В целия район могат да се видят причудливи форми на земята, които сякаш не принадлежат на местния пейзаж. По-скоро напомнят на чужда планета, или на пясъчна пустиня със странни нагъвания. Тези форми, родени от човешката дейност, определено не са типичния релеф за България. 

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Пазарджик, Южен централен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved