Град Мелник

Град Мелник

Карта

 

Мелник – град музей, град история, най-малкото градче в България. Влизаш в града и сякаш  попадаш в миналото – живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, каменни пътища и каруци, теглени от тъжни коне, извозващи бъчви с вино. Времето тук е като спряло. Това е едно тихо и спокойно градче, но обслужването тук е на европейско ниво. Уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини – това ни предлага днес Мелник.

Червеното вино, което ще опитате тук, ще Ви накара да се съмнявате, че истинското вино може да се намери само във Франция. Мелнишкото вино има богат вкус и аромат. Винарните къщи на Мелник са известни далеч извън България, и това не е случайно, защото тук винопроизводството се развива от стотици години и тайните  му са предавани от поколение на поколение. Климатът в Мелник е подходящ за отглеждането на различни сортове грозде, като един от уникалните сортове за града е “широка Мелнишка”.

Мелник е известен не само с чудесното си вино, сред забележителностите на града могат да се отбележат Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба) , руините на средновековни църкви и много други. В околността на Мелник се намира Роженският манастир, който е един от няколкото  средновековни български манастира, които са сравнително добре запазени и до днес. И разбира се никой не оставя безразличен към невероятната  природа на Пиринския край, мелнишките пясъчни пирамиди са уникално чудо, изваяно от природата.

Мелник се намира в Югозападната част на България. Неговото население е само 300 души, това е най-малкият  град в България. Той е разположен в планински район, на височина 437 м над морското равнище. През него протича малка рекичка, която се казва “Мелнишката река”  и е ляв приток на река Струма. За любителите на разходки има директен маршрут, който минава през живописни места до мелнишките пирамиди. Мелник е изходна точка за хижите Пирин и Малина, а също така и за няколко интересни туристически маршрути. Разхождайки се в околностите на града може да се намерят десетки пясъчни пещери. Много от хората, които са живеели някога тука, са имали собствени винарски изби. Удивително е, колко голям е бил  този град в миналото и колко малък е той сега. 

Мелник е известен с изключително вино от широка мелнишка лоза. Това е стар червен сорт грозде, който може да вирее само в юго-западна България в района на Мелник, Сандански и Петрич в долината на река Струма. Всичките опити той да бъде пренесен в други региони на България или извън границите са били неуспешни. Това го прави уникален сорт.

Смята се, че Мелник е най-слънчевия и най-топъл град в България. Посетете този малък, но прекрасен град и Вие няма да съжелявате.

Информация

www.melnik-bg.eu

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Благоевград, Музеи, Югозападен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved