Чудните скали

Чудните скали

Карта

 

Скалният феномен “Чудните скали” се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, област Варненска. Обявен за природна забележителност от 05.08.1949 г., има площ 12,5 ха и е на брега на яз. Цонево.
В непосредствена близост до скалите минава главният път, свързващ Провадия – Айтос, оттук минава и жп линията Варна – Пловдив.

Феноменът “Чудните скали” представлява група скални пирамиди сред скалите на Доделенската свита, образувани в резултат от ерозионната дейност на речните води при оформянето на пролома на р. Луда Камчия. Едната от скалните групи наподобява замък, който изглежда още по-живописен от тунелите на стария път, прокаран през скалите в първата половина на 20-ти век. Освен с естетическите си достойнства, районът около Чудните скали привлича вниманието на изследователите с разнообразния си и информативен геоложки строеж.

Чудните скали са популярни и лесно достъпни. Чудесният ландшафт около тях допълнен от водите на язовир “Цонево” са превърнали селото в локален туристически център. На левия бряг на язовира се намира бившата хижа “Чудните скали”, която сега е превърната в хотел, а в разположеното на 1 км на СИ с. Аспарухово има голям брой частни хотели и почивни станции. “Чудните скали” се посещават ежегодно от български и чуждестранни граждани, тъй като са една от атракциите за гостите на черноморските комплекси “Слънчев бряг” и „Златни пясъци”. В непосредствена близост до обекта се намира и “Старата кариера” – изкуствено оформена стена, която се използва за тренировки и състезания от алпийските клубове в областта. Обектът е оформен в едни от най-устойчивите на екзогенни процеси скали и не е пряко застрашен от антропогенни дейности като разрушаване, залесяване, строителство и др.

Информация

www.mgu.bg/geosites/chudnite-skali.html

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Варна, Североизточен, Североизточен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved