Руска църква – Св. Николай Чудотворец – София

Руска църква – Св. Николай Чудотворец – София

Карта

 

Разхождайки се по улица “Цар Освободител” ще видите красивите златни куполи на така наречената “най-хубавата църква в София”. Високият и купол, заобиколен от четири по-малки купола, всички от злато, се хармонизират перфектно с покрива на църквата, покрита със зелени керемиди.

Това е църквата на Св. Николай Чудотворец, известна също като руската църква в София. Тази необикновена бяла и зелена сграда е проектирана от руския архитект Преображенски и построена от руски работници, някои от които са работили и върху катедралата “Александър Невски”, от 1912 до 1914 г.

Руската църква е построена през 1914 г. в руски възрожденски стил. Това е копие на всички руски църкви от 16 век. Има пет малки купола, изработени от злато, като централният купол е висок 19 метра. Камбаните са дарени от руския крал Николай II. Екстериорът наскоро бе реновиран от Московската патриаршия, която осигури златото.

Екстериорът на църквата Св. Николай Чудотворец е много по-хубав от интериора, който е доста скромен и помрачен. Но стенописите заслужават да се видят. Те са рисувани в стила на иконописното училище в Новгород.

По-популярна от самата църква е криптата, достъпна отляво от главния вход. Тук се намира гробът на бившия епископ Серафин, който умира през 1950 г. Местните хора идват тук, за да поставят ръчно написани послания в кутия, която стои вдясно от гробницата. Въпреки че Серафин никога не е бил канонизиран, той е почитан като светец и се вярва, че изпраща молитви и сбъдва желания.

Нещо интересно е контрастът на духа на вътрешната църква и динамиката на външния свят. Толкова е невероятно да се види как такова място се сблъсква с оживената улица “Цар Освободител”, пълна с хора и толкова изпълнена с живот. Една стъпка вътре и вие ще сте спокойни и свободни от всичко материално. Една стъпка навън и ще почувствате как животът запълва вените ви.

Информация

http://www.sofia-guide.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
София, Югозападен
Понеделник - Неделя: 08:00 - 18:30

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved