Мелнишки пирамиди – Мелник

Мелнишки пирамиди – Мелник

Карта

 

Разположени са в подножието на югозападната част на планината Пирин в околностите на град Мелник. Мелнишките пирамиди са обявени за природна забележителност през 1960 година. И те наистина представляват уникално природно образувание, което през първото десетилетие привлича туристи от цял свят. Смята се, че този вид пирамидите са придобили при ерозия на глинена почва.

Мелнишките пирамиди са в процес на оформление, и външния им вид и форма, се променят със стечение на времето. Освен пирамидалната форма, пясъчните образувания имат форма на гъби, конуси, игли и др. Височината на пирамидите достига 100 м. Характерно за Мелнишките пирамиди е, че наклоните  са пясъчни, на места напълно вертикални, а по върховете растат широколистни растения и треви.

Преди 4-5 милиона години в днешната обширна Санданско-Петричка котловина имало обширно плитко езеро. По дъното му се утаили глинесто-песъчливи материали. По-късно, с издигането на оградните планини Пирин, Беласица и Огражден, езерните води се оттекли на юг. В осушената котловина започнали да се отлагат скални материали, свличани от планинските реки и потоци. Върху езерните пясъчни утайки се образувала дебела наносна покривка (500 – 600 м.) от слабо споени червеникави конгломерати. Точно в тези скални маси временно течащите води изорали дълбоките ровини и долове и изваяли най-разнообразни и причудливи фигури – днешните мелнишки пирамиди.

Мелник е изходна точка за няколко туристически маршрути. По пътя се открива живописна гледка и туристите могат да се насладят  както на невероятната природа на Пиринския край, така и на причудливите форми на пирамидите изваяни от природата. Най-красивите от тях се намират близо до село Кърлановo.

Обявени са за природна забележителност през 1960 година.

Информация

www.melnik-bg.eu

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Благоевград, Югозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved