Велянова къща – Банско

Велянова къща – Банско

Карта

 

Веляновата къща е паметник на културата с национално значение в град Банско. Построена е в началото на XIX век и изографисана от представителя на Дебърската художествена школа уста Велян Огнев. В архитектурен план сградата е типичен пример за укрепена къща по времето на Възраждането, интериорът ѝ също е характерен за епохата.

Постройката е двуетажна, построена предимно от масивна каменна зидария. Главната фасада с отворен чардак е ориентирана на юг. Западната половина на къщата е добре укрепена срещу нападения. В източната част на втория етаж зад чардака са разположени ветробранно предверие (боария), стая с огнище, свързана със складово помещение и стръмна неподвижна стълба към неизползваемото подпокривно пространство.

Веляновата къща се откроява в най-голяма степен с декоративното си оформление. Интериорът и фасадите са декорирани с дърворезба и стенописи. С високо качество е изработката на резбованата розетка на тавана на чардака и капителите на колоните му. Стенописите, дело на собственика зограф Велян, украсяват масивната част на южната фасада, части от чардака и малката югоизточна стая на втория етаж. Украсата съдържа стилизирани флорални и геометрични мотиви (например фриз от спирално завити клонки), орнаменти и екзотичен пейзаж, изпълнени майсторски в пастелни цветове.

Информация

www.banskocity.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Благоевград, Югозападен, Югозападен 100 НТО
9:00 - 13:00; 14:00 - 17:30 почивни дни: неделя и понеделник

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved