Света Петка Самарджийска – София

Света Петка Самарджийска – София

Карта

 

Света Петка Самарджийска“ е православна църква и се намира в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“.

Храмът е издигнат през XI век. Най-старите запазени стенописи са от ХІVв. над него е слой от ХV и ХVІ в. зографисван от св.Пимен Зографски. Църквата е наречена на света Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите (майстори на седла и самари), чийто квартал се е намирал в района през Средновековието и са се черкували и поддържали храма.

Църквата представлява малка еднокорабна постройка, частично вкопана в земята. Под нея лежи древно култово място, където са открити стари римски гробници. Стените на църквата са дебели 1 м, изградени от тухли и камъни. Иконостасът в църквата е дело на дебърски майстори от рода Филипови. Църквата е реставрирана и експонирана през 70-те години на 20-ти век по проект на арх. Н. Мушанов и арх. Зл. Кирова. Стенописите са реставрирани от художник – реставратора Л. Делчев.

Съществува хипотеза, поддържана и от писателя Николай Хайтов, че в „Св. Петка Самарджийска“ е погребан Васил Левски. Основанията за тези твърдения са спорни интепретации на резултатите от проведените археологически разкопки през 1956 година и някои сведения в печата от 1937 година, препредаващи разказите на потомци на извършилите препогребването.

През 80-те години на 20 век се развива остра полемика по въпроса, но до окончателно решение не се стига, поради противоположното становище на Археологическия институт и на станалите разисквания в Българската академия на науките не се приема единодушно становище.

През 90-те години на храма е поставена мраморна плоча с текст че тук “според народната памет е погребан В. Левски”, която по-късно изчезва. На 18.02.2012г. с решение на Столичния общински съвет взето по предложение на Ангел Джамбазки, Вили Лилков и др. източно от абсидата пред църквата e тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий”. Добавката “редица научни данни” е в разрез с решението на Столичния общински съвет.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Музеи, София, Югозападен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved