Пещера Стълбицата

Пещера Стълбицата

Карта

 

Пещера „Стълбица” е сред най-красивите и уникални пещери в Деветашкото плато. Намира се западно от село Кърпачево (община Летница). Тя е труднодостъпна и за проникване в нея е необходимо специална екипировка. Стръмна и дълбока е, преходът из недрата не е лек, но със сигурност си заслужава! Бродейки през неравните и подземни тунели може да се насладите на невероятно красивите и пещерни образувания, синтровите езерца и много други невероятни гледки.

Проникването в пещерата се осъществява чрез изградена стръмна стълба, която отвежда посетителите до входната зала. Погледнат отвътре, куполът на пещерния феномен наподобява летяща чиния. Достигнали до началото на вътрешността, на където и да се огледате, виждате само стръмни пътеки, отвеждащи до недрата на подземното царство. Уникалността на пещерата се обуславя и от начинът по който слънчев лъч се прокрадва през процепа и постепенно и величествено прониква до голяма дълбочина. По обяд, когато слънцето пада под по-прав ъгъл, лъчът сякаш я пронизва през сърцевината и от топлината влагата започва да се изпарява. Гледката е величествена и неописуема с думи. Когато ъгълът на слънчевия лъч се измести, той достига до долния процеп и светлината стига голяма дълбочина.

Ако някой улови този момент и застане близо до процепа, силуетът му се осветява по приказен начин и изглежда сякаш около тялото блести огромен ореол.
Красотата на пещерния феномени е невероятна и си заслужава да станеш свидетел на неповторимото изживяване из дебрите на пещера „Стълбицата”.

Информация

www.krushuna.alle.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Ловеч, Северозападен, Северозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved