Водопад Сини вир – Медвен

Водопад Сини вир – Медвен

Карта

 

“Сини вир” е името на малък водопад, намиращ се на Медвенска река в близост до с. Медвен. Водният пад е около 3-4 метра, но изсечените скали, зеленината и синьото езерце, в което се спуска водата, правят мястото приказно красиво.

За да стигнете до водопада, първо трябва да минете през село Медвен, което се намира сгушено в южните склонове на Стара планина, сред вековни и непокътнати красиви гори.

Влизайки в селото, следвате табелите за Екоселище “Синия вир”. След няколко калдъръмени улички, пътят става тесен и води директно до екоселището. По пътя ще видите табела за екопътека Сини вир, която подминавате. От Екоселище “Сини вир” започва пътека, която се спуска надолу и после се движите по нея от ляво на реката. След около 15-20 минути пеша ще стигнете до водопада.

Освен с прелестната природа, водопадът Сини вир е известен и с легенда, която привлича много авантюристи не само от България, но и от целия Балкански полуостров. Легендата твърди, че под водопада се крие вход към подземна пещера, в която е скътано голямо съкровище. Кога, как и откъде е тръгнала тази мълва не се знае, но изкушението за иманярите е толкова голямо, че те са готови да рискуват живота си и да се гмурнат в често бурните и враждебни води на вира, в които се образуват и водовъртежи, за да открият богатството. За съжаление някои от тях не са достатъчно подготвени – повече от 10 са намерили смъртта си, преследвайки легендата и несметното имане под Сини вир. В пролома на скалите над водопада има още няколко малки водни пада, а на самата река, ако продължите нагоре по течението, ще откриете водопадите “Скоковете”.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Сливен, Югоизточен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved